Странице

четвртак, 4. август 2011.

POVRCE 6 meseci

Povrce je neophodan sastojak zdrave i raznovrsne ishrane, sadrzi visoko kvalitetne i hranljive materije.

Prvo se uvode sargarepa, krompir, i tikvice.

SARGAREPA sadrzi vitamine A, B6, C, D, pek-tinska vlakna, kalijjum, magnezijum, folnu kiselinu. Narandzastu boju sargarepi daje karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A.

KROMPIR daje masu odnosno sitost hrani kao i zitarice. Ne kombinuje se sa zitaricama vec se daje samostalno kuvan ili pecen ili ukombinaciji sa povrcem. Vazan je zbog kalcijuma, vitamina C, folne kiseline i vlakana koji pospesuju rad creva.

TIKVICE su namirnice koje imaju malo kalorija a sadrze vitamine C, K i E, kompleks vitamina B, mnogo minerala kao sto su magnezijum, cink i selen.

POVRCE KOJE SE KORISTi U ISHRANI U 6 mesecu:
  • Krompir
  • Sargarepa
  • Tikvice
  • Bundeva
PIRE OD SARGAREPA
  • 100gr sargarepe (2 korena)
  • 50ml vode od kuvanja (uz dodatak adaptiranog mleka)
  • 5gr pirincanog brasna
Dobro oprana, ociscena i iseckana sargarepa kuva se u zatvorenoj posudi dok se ne razmeksa. Iscedi se i propasira . Doda se pirincano brasno kuvano u vodi (u kojoj se kuvala sargarepa) 5 minuta. Na kraju se moze rasblaziti adaptiranim mlekom

PIRE OD KROMPIRA
  • 100gr krompira
  • 50gr majcinog ili adaptiranog mleka
Dobro opran, oljusten i iseckan krompir kuvati dok se potpuno ne raskuva u zatvorenom sudu ili na pari. Kada se ohladi, dobro se iscedi i izgnjeci viljuskom. Dodati majcino mleko ili formulu.

RUZICASTI PIRE
  • 100gr sargarepe
  • 100gr krompira
  • 4 supene kasike majcinog ili adaptiranog mleka
Povrcekuvati u vodi zajedno u poklopljenom sudu dok ne omeksa. Procediti i propasirati, dodati majcino ili adaptirano mleko.

PIRE OD TIKVICA I KROMPIRA
  • 100gr tikvica
  • 50 gr krompira
  • 3 supene kasike majcinog ili adaptiranog mleka

Pripremljen krompir skuvati u zatvorenoj posudi. Dodati oljustenu i na kriske isecenu tikvicu i nastaviti kuvanje dok potpuno ne omeksa.. Procediti i propasirati pa kada se prohladi dodati majcino ili adaptirano mleko.

PECENA BUNDEVA

KOmad oprane i od semenki ociscene bundeve peci u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Ostaviti da se prohladi i kasicicom pomalo davati detetu.


Нема коментара:

Постави коментар