Prvo se uvode sargarepa, krompir, i tikvice.
SARGAREPA sadrzi vitamine A, B6, C, D, pek-tinska vlakna, kalijjum, magnezijum, folnu kiselinu. Narandzastu boju sargarepi daje karoten koji se u organizmu pretvara u vitamin A.
KROMPIR daje masu odnosno sitost hrani kao i zitarice. Ne kombinuje se sa zitaricama vec se daje samostalno kuvan ili pecen ili ukombinaciji sa povrcem. Vazan je zbog kalcijuma, vitamina C, folne kiseline i vlakana koji pospesuju rad creva.
TIKVICE su namirnice koje imaju malo kalorija a sadrze vitamine C, K i E, kompleks vitamina B, mnogo minerala kao sto su magnezijum, cink i selen.
POVRCE KOJE SE KORISTi U ISHRANI U 6 mesecu:
- Krompir
- Sargarepa
- Tikvice
- Bundeva
PIRE OD SARGAREPA
- 100gr sargarepe (2 korena)
- 50ml vode od kuvanja (uz dodatak adaptiranog mleka)
- 5gr pirincanog brasna
Dobro oprana, ociscena i iseckana sargarepa kuva se u zatvorenoj posudi dok se ne razmeksa. Iscedi se i propasira . Doda se pirincano brasno kuvano u vodi (u kojoj se kuvala sargarepa) 5 minuta. Na kraju se moze rasblaziti adaptiranim mlekom
PIRE OD KROMPIRA
- 100gr krompira
- 50gr majcinog ili adaptiranog mleka
Dobro opran, oljusten i iseckan krompir kuvati dok se potpuno ne raskuva u zatvorenom sudu ili na pari. Kada se ohladi, dobro se iscedi i izgnjeci viljuskom. Dodati majcino mleko ili formulu.
RUZICASTI PIRE
- 100gr sargarepe
- 100gr krompira
- 4 supene kasike majcinog ili adaptiranog mleka
PIRE OD TIKVICA I KROMPIRA
- 100gr tikvica
- 50 gr krompira
- 3 supene kasike majcinog ili adaptiranog mleka
Pripremljen krompir skuvati u zatvorenoj posudi. Dodati oljustenu i na kriske isecenu tikvicu i nastaviti kuvanje dok potpuno ne omeksa.. Procediti i propasirati pa kada se prohladi dodati majcino ili adaptirano mleko.
PECENA BUNDEVA
KOmad oprane i od semenki ociscene bundeve peci u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Ostaviti da se prohladi i kasicicom pomalo davati detetu.
Нема коментара:
Постави коментар