Странице

четвртак, 4. август 2011.

Sta je najbolja hrana za odojce

Sta je najbolja hrana za odojce

Majcino mleko je najbolja hrana za odojce, jer u potpunosti odgovara nutritivnim potrebama odojceta u prvim mesecima zivota. Ishrana odojceta iskljucivo majcinim mlekom, preporucuje se do navrsenih 6 meseci , a uz drugu hranu do kraja prve i dalje u drugoj godini zivota, sto je vec na majci da odluci koliko dugo zeli da pruza bebi najzdraviji izvor hrane. Rastom bebe i majcino mleko se menja te stoga evo i ukratko o promenama mleka:

KOLOSTRUM

Ovo je tecnost koju majcine grudi luce prvih dva do 4 dana nakon porodjaja, mada se kod nekih trudnica pred porodjaj takodje moze javiti. On menja svoj sastav a po izgledu je gusta, lepljiva tecnost, limun zute boje. Bogatiji je belancevinama, imunoglobinom A, kao i mineralima od zrelog mleka, a ima i manje masti i ugljenih hidrata. Iako ga ima malo, svega 10-40 ml po obroku, ovakav sastav pruza detetu neizmerno vaznu zastitu od infekcija u prvim danima zivota. Takodje, pomaze crevima da eliminisu prvu stolicu.

PRELAZNO MLEKO

Prelazno mleko sadrzi vise masti, laktoze i energije nego kolostrum, luci se u prve dve nedelje nakon porodjaja, redje je i vodnjikavije. TO nikako ne znaci da mleko postaje manje kvalitetno, bas naprotiv. Majka luci upravo onakvo mleko kakvo je bebi potrebno za pravilan razvoj, znaci prema bebinim potrebama/

ZRELO MLEKO

Stvara se u majcinim grudima pocev od 3 ili 4 nedelje posle porodjaja. Ni ovo mleko nema stalni sastav vec se menja tokom dana ali i tokom podoja. U jutarnjim satima sadrzi manje masnoca, nego u vecernjim. Na pocetku podoja, majcino mleko je redje, bogato proteinima i laktozom, sto prvo zadovoljava bebine potrebe za vodom. Na kraju podoja, mleko je 4-5 puta bogatije mastima koje zasite dete. Zbog toga je vazno da beba prvo isprazni jednu dojku, pa potom, ako je potrebno da predje na drugu. Prosecno beba doji oko 15 menta jednu dojku ( napominjem da se svaka beba razlikuje pogotovu u pocetku dok se i beba i majka uce dojenju)

KAKO POVECATI KOLICINU MLEKA

Kako bi povecali kolicinu mleka, potrebno je cesce dojiti bebu a pre svakog podoja na dojke stavljati tople obloge. Preporucuje se unos sto vise tecnosti kao i popodnevni odmor ili kraci san. Ishrana majke takodje utice na kvalitet i kolicinu mleka, ali o tome cemo nesto kasnije.

STA JE ADAPTIRANO MLEKO

Adaptirano mleko je posebno dizajnirano mleko u prahu koje se koristi kao zamena ili dopuna za majcino mleko. Ukoliko je beba mladja od godinu dana treba se posavetovati sa pedijatrom o odabiru vrste adaptiranog mleka ili takozvane bebi formule.
Postoje 2 vrste adaptiranog mleka za ishranu odojcadi. prva je za uzrast do 6 meseci ( visoko adaptirano mleko) i mleko za ozrast nakon 6 meseci (delimicno adaptirano mleko)
Kod nepodnosljivosti proteina kravljeg mleka koriste se specijalne mlecne formule basirane na izolatu proteina soje ili proteinskim hidrolizatima.

POKAZATELJI SITOSTI BEBE

Sito dete je zadovoljno dete koje dobro napreduje. Prosecno u prvom tromesecju odojce dobija oko 200 gr nedeljno. Ovaj ritam se smanjuje i pred 1 rodjendan svodi se na 100 gr nedeljno.
Sito dete odmah zaspi posle obroka, mokri cesto , stolice su zlatno zute boje.



Нема коментара:

Постави коментар