Странице

четвртак, 4. август 2011.

STA JE NEMLECNA DOHRANA I POCETAK UVODJENJA

Nemlecnu dohranu predstavlja postepeno uvodjenje posebno pripremljenih namirnica razlicitog ukusa. Tu spadaju voce, povrce, zitarice, meso, riba, jaja. Takodje tu spadaju i mlecni proizvodi ( kravlje mleko, sir, jogurt pavlaka....)

Po preporukama Svetske zdravstvene organizacije sa dohranom se pocinje tek nakon navrsenih 6 meseci zivota. Do tada bi trebalo da je majcino ili adaptirano mleko jedina ishrana beba.

ZATO NE ZURITI SA UVODJENJEM NEMLECNE DOHRANE

Zrelost sistema za varenje kod beba mladjih od 6 meseci nije jos dovoljno zreo, pa bebe sa teskocom vare nemlecnu dohranu i nemaju mogucnost da u potpunjosti iskoriste hranljive materije iz nemlecnih namirnica. Neke vrste hrane mogu izazvati alergijske reakcije i povecati rizik od ekcema u kasnijem zivotu.

Pravo vreme za uvodjenje nemlecne dohrane odredice, osim kalendara i pedijatra , i vasa beba pokazivanjem odredjenih znakova spremnosti. Vecina beba je spremna za nemlecnu dohranu kada moze samostalno da drzi glavu uspravno i da sedi uz podrsku, kada ne izbacuje hranu iz usta, tj kada je razvijen refleks da cvrstu hranu iz prednjeg dela usne duplje potisne u zdrelo i progta.

Ako beba hranu izbacuje jezikom napolje vise puta, znaci da jos nije zrela za dohranu, pa sacekajte jos malo sa njenim uvodjenjem, jer cete tako spreciti zagrckavanje pa pokusajte kasnije ponovo.

KOJIM NAMIRNICAMA POCETI NEMLECNU DOHRANU

Prvih mesec- dva nemlecne dohrane beba samo upoznaje razlicite ukuse, a hrana treba da bude lako svarljiva i da nema alergogena svojstav.

Prvo se uvode zitarice, voce ili povrce. Najcesce prvo pirincana kasa skuvana s vodom uz dodatak majcinog ili adaptiranog mleka kada se prohladi. Pirinac se kasnije moze mesati sa vocem ili povrcem.

Prvo voce moze biti jabuka, zatim breskva, kajsija, kruska banana, sljiva... Voce se mora termicki obraditi (kuvanjem u zatvorenoj posudi ili pecenjem) ispasirati i po potrebi dodati malo mleka (majcino ili adaptirano)

Prvo povrce koje se uvodi je: sargarepa, krompir, tikvice bundeva....

Prilikom pripremanja prvih kasica nikako ne koristiti so ni secer!


Нема коментара:

Постави коментар